Oer-Hollandse Maggi

G. Klaassens-Benninks, Groningen

Een verhaal van Stichting Oorlogs- en verzetscentrum Groningen*

Mijn herinnering aan de bevrijding dateert van 14 april 1945. Ik was zestien jaar en was die dag samen met mijn moeder thuis. Ik woonde met mijn vader, moeder en zes broers in de Begoniastraat in Groningen. Vier van mijn broers waren in die tijd tewerkgesteld in Duitsland.

Sinds een paar dagen zaten drie of vier Canadese soldaten voor ons huis. Wij zaten al drie dagen binnen, omdat het te gevaarlijk was om de straat op te gaan. Op een gegeven moment gebaarden de Canadezen naar mijn moeder en mij dat ze dorst hadden. Wij spraken geen Engels en zij uiteraard geen Nederlands, dus de communicatie verliep wat stroef, maar het werd ons wel duidelijk dat ze erge dorst hadden. Mijn moeder haalde daarop een grote fles Maggi tevoorschijn, die ze nog bewaard had van voor de oorlog. Ze pakte wat bekers, goot de Maggi erin en schonk er heet water op, dat op de houtkachel had staan koken.

Mw Klaassens-Benninks, 2005
Mw Klaassens-Benninks, 2005

Samen met mijn moeder verdeelde ik het onder de soldaten. Ze waren ons erg dankbaar, want het was al een aantal dagen behoorlijk koud en zij zaten de hele dag buiten. 'Onze' soldaten gebaarden naar soldaten elders in de straat dat ze iets lekkers hadden gekregen en binnen enkele minuten stonden er een heleboel Canadese soldaten voor ons huis.

Drie dagen later werd er aangebeld en stonden er twee van de Canadese soldaten voor de deur. Ze wilden van mijn moeder weten wat ze hun te drinken had gegeven. Ze hadden het namelijk erg lekker gevonden en wilden graag weten wat het was. Zo goed en kwaad als het ging legde mijn moeder uit dat het een soort bouillon was, op basis van oer-Hollandse Maggi!

De volgende dag, 15 april 1945, was Groningen bevrijd. Ik denk nog vaak aan de Canadezen met hun 'bouillon' en heb het verhaal al vaak verteld. Voor andere mensen is het misschien een simpele anekdote, maar voor mij is het een onvergetelijke herinnering aan de bevrijding van Groningen.

* Dit verhaal is onderdeel van: Bevrijd! Kleine grote herinneringen aan de bevrijding Een project van Oorlogs- en verzetcentrum Groningen.