Wandeling: de bevrijding van Loppersum

Loppersum, middenin het Hoogeland, werd op 20 april bevrijd, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het dorp werd eerst met zwaar geschut onder vuur genomen door de Canadezen en vervolgens door de Duitsers. Toen de stofwolken gingen liggen, waren er drie burgerdoden gevallen en waren vele huizen zwaar beschadigd. Maar Loppersum was vrij!

Wandeling: de bevrijding van Loppersum

Om de gebeurtenissen uit de tijd van oorlog en bevrijding te herdenken, organiseren de Historische Vereniging Loppersum en Rederijkerskamer Sappho op 5 mei een aantal theaterwandelingen door het centrum van het dorp. Op verschillende plaatsen langs de route worden scènes nagespeeld die 70 jaar eerder door de dorpsbewoners werkelijk zijn beleefd.

Bijvoorbeeld het verhaal van de dienstmeid van een ouder echtpaar. Hoe kan het toch dat zij elke dag kilo's aardappelen moet schillen? Na de bevrijding komt de aap uit de mouw: de meid heeft, zonder dat ze het wist, maandenlang voor een aantal onderduikers gekookt! Deze en andere scènes worden op 5 mei nagespeeld door acteurs van rederijkerskamer Sappho. Leden van de Historische Vereniging Loppersum leiden de groepen rond en vertellen over de geschiedenis van het dorp.

Verhalen op straat

Bij de wandeling hoort ook een publicatie: Verhalen op straat. Daarin staan fragmenten van gesprekken en interviews die schrijfster Angela Rijnen voerde met Lopster ooggetuigen van de bevrijding. Tijdens en na de wandeling zal het boekje te koop zijn.

Aanmelding voor de wandeling kan per telefoon: 0596-572119 of per e-mail: loppersum4045hvl@gmail.com. Er zijn meerdere wandelingen, verspreid over de dag. Op de website www.hvloppersum.nl vindt u meer informatie.

Activiteiten