Wandeling bevrijding van Groningen

Ben je benieuwd hoe in Groningen was de laatste dagen voor de bevrijding? Wandel dan woensdag 4 mei om 10.00 uur en 14.00 uur gratis mee met Joel Stoppels van Battlefield Tours Groningen.

Wandeling bevrijding van Groningen
Parade van Canadese militairen over het Gedempte Zuiderdiep Foto: Public Archives Canada– Collectie RHC Groninger Archieven [1785_19672]

Joel Stoppels van Battlefieldtours Groningen neemt je in een wandeling van 1,5 uur mee langs de bevrijding van Groningen. Dit was voor de Canadese troepen één van de zwaarste stadsgevechten in de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de aprildagen van 1945 was Groningen het toneel van een bloedige strijd tussen het Canadese leger en het Duitse leger. De bevrijding van Groningen was voor de Canadese troepen één van de zwaarste stadsgevechten in de Tweede Wereldoorlog.

De geallieerden zetten op vrijdag 13 april 1945 de aanval in. De strijd duurde vier dagen. De Duitse garnizoenscommandant tekende op maandag 16 april de overgave. De tol was hoog. Tijdens de strijd sneuvelden 43 Canadese soldaten en kwamen 110 burgers om het leven. Ook de Duitse verliezen waren groot. Naar schatting 130 soldaten, onder wie SS’ers, SD’ers, spoorwegpersoneel, Hitlerjugend en NSB’ers, lieten het leven. Ook de schade aan huizen en gebouwen was groot. Een groot deel van het centrum werd verwoest. De Martinitoren bleef als door een wonder gespaard.

Start:10.00 uur en 14.00 uur start bij Thanks op het Waagplein in Groningen

Aanmelden niet nodig. 

Activiteiten