Spijk terug naar toen...1945

16 en 17 April organiseert Dorpsbelangen Spijk, ETOR '40 - '45 en Joël Stoppels het evenement "Spijk terug naar toen...1945". Het evenement is een vervolg op de spectaculaire ‘Slag om Groningen' van vorig jaar.

Spijk terug naar toen...1945
Canadese Sherman tank bij het station in Delfzijl - Foto: archief Battlefield Tours

Tijdens dit evenement zullen etalages, verkeersborden, roadsigns; alles in het Groningse Spijk een metamorfose ondergaan. Het dorp gaat qua uitstraling terug naar de bevrijding die dan op de kop af 71 jaar geleden plaatsvond. Door de straten rijden legervoertuigen en tanks uit de Tweede Wereldoorlog en inwoners van Spijk gaan gekleed alsof het weer even 1945 is. De kern van het evenement is een reconstructie van de gevechtshandelingen op zondag 17 april. Tweehonderd zogeheten reënactors (die historische gebeurtenissen naspelen) uit binnen- en buitenland werken hierin samen. 

Dit evenement zal op zaterdag 16 en zondag 17 april 2016 worden gehouden in het dorp Spijk. Het doel van het evenement is het herdenken van de slachtoffers en het bevorderen van de kennis over de bevrijding van Delfzijl en omstreken. De slag om Delfzijl begon op 23 april 1945 en eindigde 10 dagen later op 2 mei 1945. In totaal sneuvelden er 115 Canadese militairen en raakten er 180 gewond. De verliezen aan Duitse zijde zijn onbekend. De laatste schoten van de Tweede Wereldoorlog in Nederland werden in de regio van Delfzijl gelost. . Het is een verhaal dat niet vergeten mag worden. Een verhaal over en voor Groningers. 

Meer informatie: Battlefield Tours Groningen

Activiteiten