Premiere van het documentairetweeluik: Verzetsvrouwen van Groningen

Het documentairetweeluik:Verzetsvrouwen van Groningen is een productie van Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en RTV Noord. De film gaan vandaag bij Forum Images in premiere.

Premiere van het documentairetweeluik:  Verzetsvrouwen van Groningen
Still uit de film verzet die kort na de oorlog in Groningen is gemaakt.

Geessien Tanner-van Til

Als dochter van Ordedienst-verzetsman Marten Jacob van Til raakt Geesien (Gé, 1921) uit Middelstum al snel betrokken in het verzet. Maar een huiszoeking wordt haar fataal: de Sicherheitsdienst (SD) vindt belastende documenten en Gé wordt gearresteerd.Haar verzetswerk moet ze uiteindelijk bekopen met bijna anderhalf jaar gevangenschap in concentratiekampen Vught en Ravensbrück. Terug in Middelstum is niets meer hetzelfde. De liefde brengt haar uiteindelijk naar Zwitserland, waar ze zich in 1950 definitief vestigt.

Jansje Smit-Scholtens

Ontelbare kilometers moet ze hebben gefietst, samen met haar geliefde. Jansje (1925) en Harry Niemeijer trekken vanuit de stad naar de noordwesthoek van Groningen, waar ze de illegale krant Trouw distribueerden. Maar als Jansje ook koerierswerk gaat doen voor de Knokploegen gaat het mis: de SD wacht haar op bij het afleveradres. Ze komt terecht op het Scholtenhuis en in het Huis van Bewaring Groningen. Als door een wonder wordt ze vrijgelaten en zet haar werk voor de ondergrondse door tot aan de bevrijding.

Aanmelden verplicht info@ovcg.nl

Meer informatie:  www.ovcg.nl

Activiteiten