Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet

Tijdens Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet vertellen we elkaar verhalen over het joodse leven en het Groningse verzet in en om de Tweede Wereldoorlog.

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet
Folkingestraat in 1925 Foto: Groninger Archieven

Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet is een programma van kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Het Joodse leven in Groningen en het Gronings verzet staan hierbij centraal. Getuigen, nazaten, kenners en buurtbewoners vertellen persoonlijke verhalen. Deze verhalen zijn op diverse plekken in de stad Groningen, Appingedam en Winsum te horen.

Zoals bijvoorbeeld Ron van Hasselt, auteur van Bekentenissen van een stille man: een onvoltooide documentaire, die aan het Gedempt Zuiderdiep 85 over zijn oom en tante vertelt. Henri en Jet van Hasselt probeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar dit mislukte. Zij werden gearresteerd op het station van Groningen en keerden nooit meer terug.

Aan de Oude Boteringestraat 36-38 vertelt Tobias van Kersbergen, student geschiedenis en stagiair bij het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, hoe conciërge Hendrik Vechter illegale activiteiten organiseerde vanuit de rechtbank.

De lezingen vinden gedurende de dag plaats op verschillende locaties in de binnenstad van Groningen, Appingedam en Winsum en zijn gratis toegankelijk. In alledrie de plaatsen wordt aan het eind van de dag in de synagoge afgesloten met een spreker en muziek.

Meer informatie: www.openjoodsehuizen.nl

Activiteiten