Mini expositie Verzet in Groningen

Deze expositie brengt zes bijzondere verhalen over het verzet in de provincie Groningen tot leven en is een samenwerking tussen Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en de De Verhalen van Groningen.

Mini expositie Verzet in Groningen
Geert Sterringa voor de klas foto: priv├ęcollectie Geert Jan Herder

De Nationale Viering Bevrijding op 5 mei vindt elk jaar in een andere provincie plaats. Dit jaar is de beurt aan Groningen. De bevrijding maakte een einde aan de periode van bezetting door het Duitse leger.

Na de inval van het Duitse leger in Nederland veranderde het dagelijkse leven aanvankelijk niet veel. Maar de Jodenvervolging, het tewerkstellen van jongens en mannen in Duitsland, de voedseldistributie en de persoonsregistratie wierpen al snel een ander licht op de bezetting. Er ontstond verzet. In de illegaliteit werd onderdak verleend aan Joden en andere onderduikers. Eten, kleding en wapens werden rondgebracht, evenals kranten en pamfletten. Daarbij werkten verschillende geloofsovertuigingen en politieke kleuren nauw samen.

Door verzet te plegen brachten gewone Groningers offers, niet alleen ten koste van henzelf maar ook van hun gezinnen. In het diepste geheim werden plannen beraamd om de bezetter tegen te werken. Daar was moed en vertrouwen voor nodig.

Deze expositie is in andere vorm ook te zien tijdens de start van de nationale viering van de bevrijding in de Stadsschouwburg en op het Bevrijdingsfestival.

Activiteiten