Lezing Bedum: Berichten uit de Tweede Wereldoorlog: 70 jaar na dato

Op initiatief van de Historische Vereniging gemeente Bedum zal op dinsdag 28 april  2015 door prof.dr. Hans Renner een lezing worden gegeven met als titel “Berichten uit de Tweede Wereldoorlog: 70 jaar na dato”. De spreker (Praag, 1946) is emeritus-hoogleraar Midden- en Oost-Europese Geschiedenis aan de RUG.

Lezing Bedum: Berichten uit de Tweede Wereldoorlog: 70 jaar na dato
Ansichtkaart van het bevrijde maar verwoeste Warschau na de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar staat in het teken van de 70e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 1939 begon dit conflict met de Duitse aanval op Polen. In mei 1940 werd Nederland aangevallen en bezet. Er volgden vijf jaren van zware nazistische onderdrukking. In 1941 viel Hitler’s Duitsland de Sovjet-Unie van Stalin aan, in de winter van 1942-43 vond de Slag om Stalingrad plaats, gevolgd door een jammerlijke terugtocht van de Duitsers…. De bevrijding kwam in 1945.

In zijn lezing neemt prof. Renner de Tweede Wereldoorlog als geheel onder de loep en wel op een ongebruikelijke wijze. Hij laat zien hoe de beleving van dezelfde historische ramp van plaats tot plaats en van land tot land kan verschillen. Ook de afstand in tijd speelt in de beleving een belangrijke rol. Als voorbereiding voor de lezing hield Renner een enquête onder twee verschillende leeftijdsgroepen Nederlanders: kinderen van twaalf jaar en de generatie van zestigplussers. De resultaten van deze enquête worden aan de toehoorders gepresenteerd.

De spreker zal tevens aandacht schenken aan tot dusverre onbekende documenten uit de Russische archieven die een ander, meer genuanceerde blik op de Tweede Wereldoorlog werpen. Tenslotte, ook de huidige Duitse beleving van de Tweede Wereldoorlog komt aan de orde. En waarin verschilt zij met de Russische?

De lezing zal worden gecompleteerd met muzikale en literaire fragmenten en zal plaatsvinden in Het Trefcentrum, Prof. Mekelstraat 1 te Bedum. Aanvang 20.00 u. (aansluitend aan de jaarvergadering). Leden van de Historische Vereniging gemeente Bedum hebben gratis toegang, niet leden betalen € 3,00.

Van 17 tot en met 27 april is er in Bedum ook een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog te bezichtigen.

Activiteiten