Geen commentaar, propaganda-affiches uit WO II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren affiches een belangrijk propagandamiddel. In het bezette Nederland besteedden de Duitsers veel zorg en aandacht aan het uitdragen van de nationaalsocialistische boodschap in de vorm van kleurrijke aanplakbiljetten. Borden, muren en reclamezuilen werden volgehangen met propaganda-affiches met schreeuwende slagzinnen en pakkende afbeeldingen die de publieke opinie moesten beïnvloeden. Commentaar leveren op de propaganda was gevaarlijk. Geen commentaar dus, het affiche spreekt de waarheid.

Geen commentaar, propaganda-affiches uit WO II

De affiches weren soms spectaculair vormgegeven en ontworpen door diverse toen bekende kunstenaars. Deels anoniem, maar diverse ontwerpers waren zo trots op hun werk dat hun namen de posters sieren. Ze werkten letterlijk in dienst van de bezetter en waren aangesloten bij de Kultuurkamer; kortom ze heulden met de bezetter. 

Lang werd gedacht dat ook schoolplatenontwerper Marinus Adrianus Koekkoek voor de Duitsers werkte, maar dit bleek niet het geval. Niet Marinus Koekkoek, maar zijn zoon Kees Koekkoek (1903-1982) was de collaborateur. Hij ondertekende zijn werk vaak met ‘Koekkoek M.A.zn’ (betekenis: zoon van Marinus). En dat zorgde voor de verwarring. De getoonde affiches zijn alle bezit van het Veenkoloniaal Museum en deels afkomstig uit de collectie Onstenk. De heer Onstenk bezat een grote privécollectie met betrekking tot WO II. In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft het museum deze collectie overgenomen. 

Meer informatie: www.veenkoloniaalmuseum.nl

Activiteiten