Compliment voor een oorlogsmonument

Groningen telt 181 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 29 april reiken de provincie Groningen, de Verhalen van Groningen en het Nationaal Comité 4 en 5 mei het Compliment voor een oorlogsmonument uit. De prijs wordt georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Groningen. Een deskundige jury onder voorzitterschap van de commissaris van de Koning René Paas heeft vandaag de vijf genomineerden voor deze prijs bekend gemaakt.

Compliment voor een oorlogsmonument
Monument 1940-1945 op het Torenplein in t Zandt - Foto Duncan Wijting

De genomineerden monumenten zijn de oorlogsmonumenten Aduard herdenkt zijn gevallenen aan de Burgemeester Seinenstraat in Aduard, Monument 1940-1945  op het Torenplein in ’t Zandt, Onlosmakelijk verbonden aan de Hoofdstraat West in Uithuizen, Joods monument voormalige bewoners Psychiatrisch Ziekenhuis Groot-Bronswijk aan de Akeleistraat in Wagenborgen en Het Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg in Groningen.

De jury bestaat uit Jan van Kooten, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Bettie Jongejan, Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en Hans Poll, De Verhalen van Groningen onder leiding juryvoorzitter René Paas. Zij hebben de inzendingen beoordeeld op een aantal punten waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt en de originaliteit van het verhaal. Daarnaast is  gekeken hoe het beheer en behoud van het monument geregeld is voor nu en de toekomst.

Uitreiking 29 april
Het Compliment voor een oorlogsmonument wordt op 29 april uitgereikt in het Veenkoloniaal museum in Veendam. De winnaar ontvangt een trofee en 1000 euro ter ondersteuning van de activiteiten. De trofee is speciaal voor de gelegenheid ontworpen door de Groninger kunstenaar Jimi Kleinbruinink en symboliseert vrijheid. Regionale media maken portretten van de vijf genomineerden. De meest bijzondere verhalen krijgen een plek op de websites www.deverhalenvangroningen.nl en www.oorlogsmonumenten.nl.

Klik hier om aan te melden voor de prijsuitreiking.

Activiteiten