70 jaar bevrijding Zwiggelte

In het Drentse dorp Zwiggelte vinden rondom de bevrijding allerlei festiviteiten plaats. George en Walter Kibzey, broers van John Kibzey die zijn leven heeft gegeven voor de bevrijding van ons land, zullen aan de herdenking in Zwiggelte deelnemen.

70 jaar bevrijding Zwiggelte

Donderdag 9 april: Zwiggelte/Orvelte

Rijtoer door Zwiggelte en omgeving in rijtuig met paarden of bezoek aan Orvelte (weersafhankelijk, of dinsdag 14 april).

Donderdag 9 april: Film Dorpshuis de Schuur 20.00 uur

In het dorpshuis de Schuur draait de oorlogsfilm Saving Private  Ryan. In deze film gaat een groep soldaten op zoek naar de soldaat James Ryan, wiens drie broers zijn gesneuveld. Saving Private Ryan is een Amerikaanse oorlogsfilm geregisseerd door Steven Spielberg, met in de hoofdrollen Tom Hanks en Matt Damon.

De film is bekroond met vijf Oscars. Leeftijd 16+

Vrijdag 10 april: Kamp Westerbork 14.14 uur

Walter en George zullen aanwezig zijn bij de herdenking op kamp Westerbork. Eveneens is er gelegenheid om kennis te maken met Stanley Butterworth. (Canadees veteraan, 92 jaar)

Deze herdenking is speciaal bedoeld voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van alle basisscholen in de gemeente Midden-Drenthe. De leerlingen hebben zich met behulp van allerlei lesmaterialen voorbereid op deze herdenking.

Vrijdag 10 april: Dorpshuis de Schuur 16.30 uur

De  voertuigen van Keep Them Rolling rijden naar Zwiggelte en zullen om +/- 17.00 uur in Westerbork arriveren.  Walter en George zullen meerijden in één van de voertuigen en uitstappen bij het Dorpshuis.  http://www.thefinalpush2015.com/foto_video.html

Wij zouden het mooi vinden als u hierbij aanwezig zou willen zijn om gezamenlijk  Walter en George een “bevrijdingswelkom” te geven. In het Dorpshuis zal er gelegenheid zijn om met elkaar in gesprek te gaan. 

Zaterdag 11 april: Westerbork Aole Gemientehoes 9.15 uur

Walter en George zullen het mini-concert met 6 koren en muzikanten bijwonen.

Zaterdag 11 april: Westerbork Aole Gemientehoes 13.15 uur

De aanval op Duitse commandopost wordt nagespeeld. Spelers van de toneelvereniging Zwiggelte zullen hierbij als figurant optreden.

Zondag 12 april: Westerbork 10.00 uur.

Op uitnodiging zullen Walter en George aanwezig zijn bij de speciale kerkdienst in de Stefanuskerk te Westerbork. De dienst wordt geleid door dominee Melle Leffers. U bent van harte welkom.

Zondag 12 april: Zwiggelterbrug Herdenking 14.00 uur.

Om 14.00 uur vindt de onthulling plaats van het monumentje in aanwezigheid van genodigden en hopelijk veel inwoners van Zwiggelte en omgeving. Kinderen en ouderen uit Zwiggelte zullen bloemen leggen bij het monument.  Dit monumentje zal komen te staan in de nabijheid van de plek waar John gesneuveld is, Oranjekanaal NZ 12. Hierna is iedereen welkom in het dorpshuis waar u een drankje wordt aangeboden om daar gezamenlijk een toost uit te brengen op vrede voor de toekomst. Er zal muziek klinken uit de oorlogsjaren en er kan gezellig nagepraat worden.

Maandag 13 april: Holten

Walter en George zullen een bezoek brengen aan het graf van hun broer John Kibzey.
John is op 11 april 1946 herbegraven op de Canadese Militaire Begraafplaats bij Holten.
Het ereveld  De Canadese Begraafplaats Holten op de Holterberg is één van de indrukwekkendste herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog onderdrukking. In het voorjaar van 1945 waren het overwegend Canadese troepen die zorgden voor de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland.
Op de Canadese begraafplaats vinden 1394 militairen hun laatste rustplaats.

Dinsdag 14 april: Orvelte/Zwiggelte

Rijtoer door Zwiggelte en omgeving in rijtuig met paarden of bezoek aan Orvelte (weersafhankelijk, of donderdag 9 april).

 

Activiteiten